54001, м.Миколаїв, вул.Лягіна,5

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.com

(0512) 37-65-03

Пн-Пт: 9:00 - 17:00,  Сб, Нд: вихідний

Ціна на квитки:

Для дітей — 10 грн., для дорослих — 15 грн.

Екскурсійне обслуговування:

для дітей — 15 грн., для дорослих — 20 грн.

 

b_400_0_16777215_00_images_PPD_PPD.jpg

        Музей «Підпільно-партизанський рух на Миколаївщині в роки Великої Вітчизняної війни. 1941-1944 рр.» гостинно відкрив свої двері для відвідувачів 29 квітня 1975 року. Старовинний будинок кінця ХІХ ст., у якому розташовано музей, є пам’яткою історії та архітектури.

Меморіальна дошка, встановлена на фасаді будинку, свідчить, що тут у 1941-1943 роках проживав видатний розвідник Герой Радянського Союзу В.О. Лягін. 

Експозиція музею розміщена в одній залі і розкриває основні періоди Другої світовоївійни на Миколаївщині у 1941-1944 роках.Призовні повістки з військомату, військові квитки, поштові картки з фронту, довідки про поранення, військове спорядження та зброя, карта оборони області свідчать про мужність і героїзм наших земляків у боях з перших місяців війни, показують стійкість і мужність воїнів 18-ї та 9-ї армій Південного фронту під командуванням генералів А.К. Смирнова і  Я.П. Черевиченка, які тримали оборону області до 17 серпня 1941 року.

Жорстокий окупаційний режим, злочини нацистів проти мирних жителів на території області відображає колекція наказів, оголошень, розпоряджень, газет німецької окупаційної влади та місцевих органів самоврядування за 1941-1944 роки, трофейні німецькі фотографії, документи та речі миколаївців - в’язнів нацистських концтаборів та «остарбайтерів»,b_300_0_16777215_00_images_PPD_2.JPG матеріали про знищення єврейського населення в області.

           Особливий інтерес у відвідувачів викликає діорама «Концтабір для радянських військовополонених в Миколаєві «Шталаг – 364». 1941-1944 рр.» (художник С. Гандзюк).        

     Основна частина експозиції розкриває антинацистський рух Опору в краї. В період гітлерівської окупації на території області діяло 110 підпільних груп та організацій і 2 партизанських загони. Особливе місце займають матеріали про діяльність диверсійно-розвідувальної групи під керівництвом Героя Радянського Союзу В.О. Лягіна. Живий образ розвідника відвідувачі мають змогу побачити в унікальних кадрах довоєнної кінохроніки, які демонструються під час екскурсії. 

Інтерес у дитячої аудиторії викликають скрипка та риболовні снасті, які належали юним підпільникам Шурі Коберу та Віті Хоменку. Хлопці були активними учасниками розвідувальної групи   В.І. Андреєва, який прибув до Миколаєва за розпорядженням Генерального штабу Червоної Армії у 1942 році. Карта-схема дає змогу прослідкувати тисячокілометровий шлях юних зв’язківців через лінію фронту.

Яскравою сторінкою історії підпільнb_300_400_16777215_00_images_PPD_3.jpgо-партизанського руху на Миколаївщині є діяльність молодіжної підпільної організації «Партизанська іскра» села Кримка Первомайського району. Дитячі фотографії, табелі успішності, атестати, особисті щоденники, одяг та інші речі «іскрівців» дають уявлення про шкільне життя та уподобання юних підпільників.

       Документи, фотографії, зброя, військове обмундирування та спорядження висвітлюють наступальні бої 1944 року, в результаті яких була визволена Миколаївська область і Україна.      

       У центрі зали демонструється унікальна колекція стрілецької зброї періоду Другої світової війни.

На базі виставкових експозицій розробляються івпроваджуються освітні програми з національно-патріотичного виховання для учнів шкіл, студентської молоді, воїнів строкової служби та АТО, які   сприяють формуванню високого рівня патріотизму. Музейна кінопрограма «Друга світова – мовою кінохроніки», передбачає екскурсії з демонстрацією унікальної воєнної хроніки, відеофільмів із спогадами свідків про злочинигітлерівських загарбників у Миколаєві та районах області.

         Проводяться уроки Пам’яті, зустрічі з ветеранами війни та колишніми малолітніми в’язнями нацистських концтаборів, презентації нових видань з воєнної історії краю, тематичні семінари для вчителів історії, формуються виставки дитячої творчості на миротворчі теми.

Для відвідувачів молодших класів розроблена театралізована програма «Музей – це цікаво» з метою прищеплення дітям інтересу до вивчення історії своєї держави, рідного краю, пов’язаної з минулою війною.

 

 

b_300_0_16777215_00_images_PPD_6.JPG

 

 

Музей підпільно-партизанського руху – переможець першого Всеукраїнського музейного фестивалю «Музей третього тисячоліття»  у двох номінаціях (заохочувальні премії) (2005) та відмічений заохочувальною нагородою у конкурсі музейних видань на четвертому Всеукраїнському музейному фестивалі «Музей і діти» (2015), переможець IV-VI-го Міжнародних конкурсів «Уроки Голокосту – уроки толерантності» (2007-2009), учасник освітньої програми Міжнародної школи Голокосту музейно-меморіального комплексу Яд Вашем (Ізраїль, 2008, 2015), науково-пошукового проекту «Інтерв’ю зі свідком»  Американського музею Голокосту (США, 2008-2011), Всеукраїнської програми «Портрети сучасниць» Верховної Ради України та Інституту біографічних досліджень України (2011).